@article { author = {hosseinpour, masomeh and Fakharzadeh Jahromi, Alireza}, title = {The Nutrition Value Assessment and Replacement of Iranian Fruit and Vegetables Based on the Principal Component Analysis and Cluster Analysis}, journal = {}, volume = {2}, number = {2 (بهار و تابستان 1396)}, pages = {23-32}, year = {2017}, publisher = {}, issn = {2476-3632}, eissn = {}, doi = {}, abstract = {Despite the physicians and nutritionists recommendations to consume the fruits and vegetables, they point much less on how to choose fruits and vegetables in daily meals. In this study, with a novel approach, fruits and vegetables have been classified on the basis of their similar characteristics and the amount of certain nutrients. One of the goals of diet is the diversity and balance of nutrition; therefore the classification of fruits and vegetables on the basis of their nutritional value makes balancing the nutritional intake of these important food groups and also finding a suitable replacement for them feasible. In order to meet the nutritional needs, using principal component analysis and cluster analysis, fruits and vegetables are classified into several groups. MATLAB software was used for doing this classification.}, keywords = {principal component analysis,Cluster analysis,Classification,Iranian Fruit and Vegetable,Diet}, title_fa = {ارزیابی ارزش تغذیه‌ای میوه‌ها و سبزیجات ایرانی بر اساس تجزیه‌وتحلیل مؤلفه‌های اصلی و آنالیز خوشه‌ای و جایگزینی آن‌ها}, abstract_fa = {علی‌رغم توصیه مؤکد پزشکان و متخصصین تغذیه به مصرف میوه‌ها و سبزیجات، کمتر به چگونگی انتخاب میوه‌ها و سبزیجات در وعده‌های روزانه اشاره شده است. در این تحقیق بر اساس رویکردی نوین، به طبقه‌بندی میوه‌ها و سبزیجات بر اساس ویژگی‌های مشابه آنها با توجه به میزان برخی مواد مغذی موجود در آنها پرداخته شده است. نظر به این‌که یکی از اهداف ارائۀ رژیم غذایی، داشتن تنوع و تعادل تغذیه‌ای است، طبقه‌بندی میوه‌ها و سبزیجات بر اساس ارزش غذایی آنها علاوه بر ایجاد تعادل تغذیه‌ای در مصرف این گروه مهم غذایی، یافتن جایگزین‌های مناسب را ممکن می‌سازد. بر این اساس جهت برآورده شدن نیازهای تغذیه‌ای با استفاده از تجزیه‌وتحلیل مؤلفه‌های اصلی و آنالیز خوشه‌ای، میوه‌ها و سبزیجات در چندین گروه طبقه‌بندی می‌شوند؛ برای انجام این طبقه‌بندی از نرم‌افزار متلب استفاده شده است.}, keywords_fa = {تجزیه و تحلیل مؤلفه‌های اصلی,آنالیز خوشه‌ای,طبقه‌بندی,میوه و سبزیجات ایرانی,رژیم غذایی}, url = {https://stat.journals.pnu.ac.ir/article_4715.html}, eprint = {https://stat.journals.pnu.ac.ir/article_4715_26ab404126bca39603d94f1cea58d8ba.pdf} }